zondag 3 november 2013

Week 3 en 4

Maandag hebben we tijdens het atelier getekend over de herfst. We hadden het woord 'herfst' vertaald in het Albanees en hadden hun op deze manier duidelijk gemaakt dat ze iets moesten tekenen over de herfst. Wat opviel was dat ze wel begrepen dat ze iets rond 'herfst' moesten tekenen maar dat ze hierbij geen associaties konden maken. Meteen stelden we ons de vraag ofdat ze wel herfst kennen in Albanië, misschien was dit wel de reden dat ze geen associaties konden maken. Na opzoekingswerk constateerden we dat in Albanië inderdaad het klimaat anders is dan in België. Het kustklimaat is typisch mediterraan ( hete/ droge zomers en milde/natte winters), het bergachtige binnenland (in het noorden) heeft strenge winters en milde zomers. De komende week gaan we bladeren en kastanjes meebrengen, we zijn erg benieuwd wat hun reactie zal zijn. Misschien kennen ze wel geen kastanjes en is dit allemaal nieuw voor hen...

Verder zijn we deze week gaan samen zitten met de sociaal assistent, zij heeft ons veel uitleg gegeven over de asielprocedure. Ook zijn er enkele redenenen aan het licht gebracht waarom veel mensen vluchten vanuit Albanië. Eén van de redenen draait om 'de vendetta' of bloedwraak: het recht op wraak die een familie heeft van een dode om zich te wreken op de schuldige (ook als de dood het gevolg was van een ongeval). Als de dode niet wordt gewroken, verliest de getroffen familie of stam haar maatschappelijke eer...

We hebben deze week ook ons best gedaan om het klaslokaal wat in te richten. Zo hebben we een poster gekocht over 'goede manieren' en hebben we de tekeningen omhoog gehangen van de kinderen. De kinderen waren heel fier en enthousiast over de nieuwe inrichting van hun klas.

In de herfstvakantie hebben we een uitstap georganiseerd naar rollerland in Aalst. Dit  is een binnenspeeltuin met een groot parcours om te rolschaatsen. Hieraan wilden zeer veel kinderen meedoen. Ze moesten zich eerst komen inschrijven samen met hun ouders omdat we hun toestemming nodig hadden omdat we het Klein Kasteeltje gingen verlaten. Dit was niet zo makkelijk en vaak moesten we kinderen weg sturen omdat hun ouders niet mee kwamen om hun in te schrijven. Ook waren er veel jongeren (+/- 16 jaar) die wouden meegaan. Maar de activiteit was er voor de jongere kinderen waardoor de ouderen niet mee konden.

De trein nemen was voor veel kinderen al een heuse belevenis, waarschijnlijk omdat ze dit nog niet gedaan hadden in België. In rollerland zelf waren ze heel enthousiast. Het rolschaatsen zelf ging niet zo eenvoudig omdat dit nieuw was voor hen.Velen hebben dit even geprobeerd om dan snel te stoppen en te gaan spelen in de binnenspeeltuin. Anderen hebben heel de tijd geprobeerd om toch te rolschaatsen en met ons te oefenen. Het was een hele leuke dag zowel voor ons als voor de kinderen, een nieuwe ervaring en eens even weg uit het klein kasteeltje.

Groetjes
Céline en Margot




Geen opmerkingen:

Een reactie posten